Irkçılık Nedir, Irkçılık Türleri Nelerdir?

Irkçılık Nedir, Irkçılık Türleri Nelerdir?

Irkçılık kavramının sosyolojik incelemesinin ele alındığı Nicki Lisa Cole a ait bu makale, Irkçılık üzerine çalışma yapan öğrenciler ile ırkçılığı bilimsel açıdan okumak isteyenler için bulunmaz bir özet niteliğinde. Amerikan halkı üzerine yapılan araştırmaların harmanlanıp elle tutulur hale gelmesini sağlayan bu bilimsel veri, diğer tüm toplumlara rahatlıkla konumlanabilecek bir izahata sahip…

Irkçılık Nedir, Irkçılık Türleri Nelerdir?

Irkçılık, bazıları için üstünlük, güç ve ayrıcalık, diğerleri için ayrımcılık ve baskı sağlayan ırksal bir hiyerarşi ve sosyal yapıyı yeniden üretmeye çalışan çeşitli uygulamalar, inançlar, sosyal ilişkiler ve fenomenleri ifade eder. Temsili, ideolojik, söylemsel, etkileşimsel, kurumsal, yapısal ve sistemik olmak üzere çeşitli biçimler alabilir.

Irk kategorileri hakkındaki fikirler ve varsayımlar, ırksal bir hiyerarşiyi ve ırk temelli olarak kaynaklara, haklara ve ayrıcalıklara erişimi haksız bir şekilde sınırlayan ırksal olarak yapılandırılmış bir toplumu meşrulaştırmak ve yeniden üretmek için kullanıldığında ortaya çıkar. Irkçılık, ırkın ve onun toplumdaki tarihsel ve çağdaş rollerinin hesaba katılmaması nedeniyle de ortaya çıkar.

Sözlük tanımının aksine, sosyal bilim araştırması ve teorisine dayalı olarak tanımlanan ırkçılık, ırk temelli önyargıdan çok daha fazlasını ifade eder.

Irkçılığın Yedi Biçimi

Sosyal bilimlere göre ırkçılık yedi ana biçim alır. Nadiren tek başına var olur. Bunun yerine, ırkçılık tipik olarak aynı anda birlikte çalışan en az iki formun bir kombinasyonu olarak işler.

Bağımsız ve birlikte, bu yedi ırkçılık biçimi ırkçı fikirleri, ırkçı etkileşimleri ve davranışları, ırkçı uygulamaları ve politikaları ve genel olarak ırkçı bir sosyal yapıyı yeniden üretmeye çalışır.

-Temsili Irkçılık

Irkçı stereotiplerin tasvirleri popüler kültürde ve medyada yaygındır. Örneğin beyaz olmayan insanları diğer rollerden ziyade suçlu ve suç mağduru olarak gösterme eğilimi ya da film ve televizyondaki başlıklar yerine arka plan karakterleri olarak gösterme eğilimi.

Temsili ırkçılığın gücü veya ırkçı grupların popüler kültürde nasıl temsil edildiğiyle ifade edilen ırkçılık, kültürümüze nüfuz eden imgelerde aşağılık ve çoğu kez aptallık ve güvenilmezliği ima eden bir dizi ırkçı fikri kapsıyor olmasıdır.

Temsili ırkçılıktan doğrudan zarar görmeyenler onu ciddiye almayabilirken, bu tür görüntülerin varlığı ve onlarla neredeyse sürekli bir şekilde etkileşimimiz, onlara bağlı ırkçı fikirlerin canlı kalmasına yardımcı olur.

-İdeolojik Irkçılık

İdeoloji, sosyologların bir toplumda veya kültürde normal olan dünya görüşlerine, inançlarına ve sağduyu düşünme yollarına atıfta bulunmak için kullandıkları bir kelimedir. Dolayısıyla ideolojik ırkçılık, bu şeyleri renklendiren ve ortaya koyan bir tür ırkçılıktır.

Irksal kalıplara ve önyargılara dayanan dünya görüşlerine, inançlarına ve sağduyu fikirlerine atıfta bulunur. Rahatsız edici bir örnek, Amerikan toplumundaki pek çok insanın, ırklarına bakılmaksızın, beyaz ve açık tenli insanların koyu tenli insanlardan daha zeki ve çeşitli şekillerde üstün olduklarına inanmasıdır.

Tarihsel olarak, bu belirli ideolojik ırkçılık biçimi, dünya çapında haksız arazi, insan ve kaynak edinimi yoluyla Avrupa sömürge imparatorluklarının ve ABD emperyalizminin inşasını destekledi ve haklı çıkardı. Bugün, ırkçılığın bazı yaygın ideolojik biçimleri, Siyah kadınların cinsel açıdan karışık olduğu, Latin kadınların “ateşli” olduğu ve siyah erkek ve erkek çocuklarının suç odaklı olduğu inancını içermektedir.

Bu tür ırkçılık, bir bütün olarak beyaz olmayan insanlar üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir, çünkü eğitim ve profesyonel dünyaya erişimlerini ve / veya başarılarını engellemeye çalışır ve onları diğer olumsuzlukların yanı sıra daha yüksek polis gözetimi, taciz ve şiddete maruz bırakır.

-Söylemsel Irkçılık

Irkçılık, dünya ve içindeki insanlar hakkında konuşmak için kullandığımız “söylemde” genellikle dilsel olarak ifade edilir. Bu tür ırkçılık, ırkçı hakaretler ve nefret söylemi olarak ifade edilir, fakat aynı zamanda “getto”, “haydut” veya “gangsta” gibi içlerinde ırkçı anlamlar barındıran şifreli kelimeler olarak da ifade edilir.

Temsili ırkçılığın ırkçı fikirleri imgeler aracılığıyla iletmesi gibi, söylemsel ırkçılık da onları insanları ve yerleri tanımlamak için kullandığımız gerçek sözcükler aracılığıyla iletir. Açık veya örtük hiyerarşileri iletmek için stereotipik ırksal farklılıklara dayanan kelimeleri kullanmak, toplumda var olan ırkçı eşitsizlikleri sürdürür.

-Etkileşimsel Irkçılık

Irkçılık genellikle etkileşimsel bir biçim alır, bu da birbirimizle nasıl etkileşim kurduğumuzda ifade edildiği anlamına gelir. Örneğin, bir kaldırımda yürüyen beyaz ya da Asyalı bir kadın, siyah ya da Latin bir erkeğin yanından geçmekten kaçınmak için caddeyi geçebilir çünkü bu erkekleri potansiyel tehditler olarak görme konusunda dolaylı olarak önyargılıdır.

Beyaz olmayan bir kişi ırkından dolayı sözlü veya fiziksel saldırıya uğradığında, bu etkileşimsel ırkçılıktır. Bir komşu, siyah komşusunu tanımadığı için polisi aradığında veya birisi otomatik olarak beyaz olmayan bir kişinin düşük seviyeli bir çalışan veya asistan olduğunu varsaydığında, bu etkileşimsel ırkçılıktır.

Nefret suçları bu ırkçılığın en aşırı tezahürüdür. Etkileşimsel ırkçılık, beyaz olmayan insanlara günlük olarak stres, endişe ve duygusal ve fiziksel zarar verir.

-Kurumsal Irkçılık

Irkçılık, orantısız bir şekilde mahalleleri ve toplulukları hedef alan mahalleleri ve toplulukları orantısız bir şekilde hedefleyen “Uyuşturucuyla Savaş” olarak bilinen onlarca yıllık polislik ve yasal politikalar gibi, politikaların ve yasaların oluşturulma ve toplum kurumları aracılığıyla uygulamaya konma şekillerinde kurumsal bir biçim alır.

Ağırlıklı olarak beyaz olmayan insanlardan oluşur. Diğer örnekler arasında New York City’nin siyahi ve Latin erkekleri ezici bir şekilde hedefleyen Stop-N-Frisk politikası, emlakçılar ve ipotek kreditörleri arasında renkli insanların belirli mahallelerde mülk sahibi olmasına izin vermeyen ve onları daha az istenen ipoteği kabul etmeye zorlayan uygulama yer alıyor.

Kurumsal ırkçılık, refahtaki ırksal boşlukları korur ve besler, eğitim ve sosyal statü ve beyaz üstünlüğünü ve ayrıcalığını sürdürmeye hizmet eder.

-Yapısal Irkçılık

Yapısal ırkçılık, toplumumuzun ırkçı yapısının yukarıdaki tüm biçimlerin bir kombinasyonu yoluyla devam eden, tarihsel ve uzun vadeli yeniden üretimini ifade eder. Yapısal ırkçılık, yaygın ırk ayrımcılığı ve eğitim, gelir ve refah temelinde tabakalaşma süreçlerinden geçen mahallelerden renkli insanların tekrar tekrar yerinden edilmeleri ve beyaz olmayan insanların taşıdığı çevre kirliliğinin ezici yüküyle kendini gösterir.

Yapısal ırkçılık, ırk temelinde büyük ölçekli, toplum çapında eşitsizliklerle sonuçlanır.

-Sistemik Irkçılık

Pek çok sosyolog ABD’deki ırkçılığı ” sistemik ” olarak tanımlıyor çünkü ülke ırkçı politikalar ve uygulamalar yaratan ırkçı inançlar üzerine kurulmuş. Bu miras bugün sosyal sistemimizin tamamında seyreden ırkçılık içinde yaşıyor. Bu, ırkçılığın toplumumuzun temeline inşa edildiği anlamına gelir ve bu nedenle, diğer birçok şeyin yanı sıra sosyal kurumların, yasaların, politikaların, inançların, medya temsillerinin ve davranışların ve etkileşimlerin gelişimini etkilemiştir.

Bu tanıma göre, sistemin kendisi ırkçıdır, bu nedenle ırkçılığı etkili bir şekilde ele almak , hiçbir şeyi incelenmemiş sistem çapında bir yaklaşım gerektirir.

-Toplamda Irkçılık

Sosyologlar, bu yedi farklı biçim içinde çeşitli ırkçılık tarzlarını veya türlerini gözlemler. Bazıları, ırkçı hakaretler veya nefret söylemleri ya da insanlara karşı ırk temelinde kasıtlı olarak ayrımcılık yapan politikalar gibi açıkça ırkçı olabilir.

Diğerleri, ırkçı etkilere sahip olsalar da, ırk açısından tarafsız olduğu iddia edilen renk körü politikalar tarafından gizli tutulabilir, kamuoyunun gözünden saklanabilir veya renk körü politikalarla gizlenebilir.

Bir şey ilk bakışta bariz bir şekilde ırkçı görünmese de, aslında sosyolojik bir mercekle incelendiğinde ırkçı olabilir. Basmakalıp ırk kavramlarına dayanıyorsa ve ırksal olarak yapılandırılmış bir toplumu yeniden üretiyorsa, o zaman ırkçıdır.

Amerikan toplumunda bir konuşma konusu olarak ırkın hassas doğası nedeniyle, bazıları sadece ırkı fark etmenin ya da ırkı kullanarak birini tanımlamanın ırkçı olduğunu düşünmeye başladı.

Sosyologlar buna katılmıyor. Aslında, birçok sosyolog, ırk bilimcisi ve ırkçılık karşıtı aktivist, sosyal, ekonomik ve siyasi adalet arayışında ırk ve ırkçılığın gerekli olduğu şekilde tanınmasının ve bunların hesaba katılmasının önemini vurgulamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.