Akad imparatorluğu Hakkında Genel Bilgi
Akad imparatorluğu Hakkında Genel Bilgi
MÖ 2300’den MÖ 2100’e kadar yaklaşık 200 yıl boyunca Mezopotamya da hüküm sürdüler. Akadlar kuzey Mezopotamya’da, Sümerler ise güneyde yaşıyordu. Sümerler ile benzer bir hükümet sistemleri ve kültürleri vardı, ancak farklı bir dil konuşuyorlardı. Hükümet, ayrı ayrı şehir devletlerinden oluşuyordu. Bu şehir devletçikleri kendi şehirlerini korumakla görevliydiler. Ara ara bu şehir devletlerinin kendi aralarında savaştıkları da oluyordu.
Akadlılar, kendi dillerini konuşan kimi diğer şehir devletleriyle anlaşmalar yaparak işbirliği yaptılar sonrasında ise güçlü bir birlik kurdular.
Akad İmparatorluğu Hakkında Genel Bilgi: Akad Devleti Kuruluşu ve Sargon Dönemi
Zamanla Akad hükümdarları, şehirlerinin çoğunu tek bir ulus altında birleştirmenin avantajını görmeye başladılar. İttifaklar kurmaya ve birlikte çalışmaya başladılar.
MÖ 2300 civarında Büyük Sargon iktidara geldi. Akkad adında kendi şehrini kurdu. Güçlü Sümer şehri Uruk, Sargon’un şehrine saldırdı. Ancak bu saldırı sonrasında tüm Sümer kent devletleri Sargon’un hakimiyeti altına girdi. Böylece hem kuzey, hem de güney Mezopotamya Akadlıların hakimiyeti altına girdi.
İki yüz yıl boyunca Akad İmparatorluğu genişlemeye devam etti. Doğuda Elamitler’e saldırdılar ve fethettiler. Güneye Umman Denizine kadar olan toprakları fethettiler. Akdeniz ve Suriye’ye kadar topraklarını genişlettiler.
Büyük Kral Naram-Sin
Akkad’ın büyük krallarından biri Naram-Sin’di. O, Büyük Sargon’un torunuydu. Naram-Sin 50 yılı aşkın bir süre tahtta kaldı. İsyanları bastırdı ve imparatorluğu en geniş sınırlarına ulaştırdı. Onun saltanatı, Akad İmparatorluğu’nun zirvesi olarak kabul edilir.
Akad İmparatorluğun Çöküşü
MÖ 2100’de Sümer şehri Ur, Akkad şehrini fethederek yeniden iktidara geldi. İmparatorluk artık bir Sümer kralı tarafından yönetilmeye başlandı. Amoritler, MÖ 2000 yıllarında Akadlara son verdiler.
Akadlar Hakkında İlginç Bilgiler
O zamanlar Mezopotamya’da pek çok insan Akadca ve Sümerce olmak üzere iki dil konuşuyordu. Akadlılar, Sami dil ailesine mensup bir dil kullanıyorlardı.
Büyük şehirlerarasında, birçok iyi yol inşa edildi. Hatta resmi bir posta hizmeti geliştirdiler.
Sümerler, Naram-Sin’in Nippur şehrini fethettiği ve tapınağı yıktığı zaman üzerlerine konulan bir lanet nedeniyle Akad İmparatorluğunun çöktüğüne inanıyorlardı.
Krallar, oğullarını büyük şehirlere vali olarak yerleştirerek iktidarı sürdürdüler.
Çok tanrılı bir inanca sahip olan Akad kralları, kızlarını sözde bu tanrılara hizmetli yani rahibe olarak görevlendiriyorlardı.