Kekliklerin Özellikleri Nelerdir

Kekliklerin Özellikleri Nelerdir? 

Keklik…

Sülüngillerden, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’da yaşayan, kısa kuyruklu, genellikle boz renkli, ayakları ve gagası kırmızı, genellikle yerde yaşamayı seven ve tohumlarla, böceklerle beslenen, eti için avlanan bir kuştur.

Keklik Türleri Hangileridir?

Keklikler, 14 farklı çeşidi bulunan bir kuş türüdür. Yabani hayatta yaşayabildiği gibi evcilleştirilebilirler ama evcilleştirilmesi zor olan bir kuş türüdür. En çok bilinen keklik türleri; Kınalı Keklik, Çil Keklik ve Beyaz Kekliktir.

Kekliklerin Özellikleri Nelerdir?

-Keklikler, dolgun vücutlu, yuvarlak kanatlı, kısa kuyruklu, sülünden küçük bıldırcından daha büyüktür. Erkek keklikler ortalama 600 gram ağırlığa sahipken dişi keklikler daha hafiftir.

-Erkek kekliklerin mahmuzları dişilerinkine göre daha büyüktür.

-Keklikler, senede bir kere kuluçkaya yatarlar. Kuluçka süreleri 24 gündür. Yumurta sayısı 15-21 arasında değişir.

-Eti için avlanan bir kuştur.

-Bahar ayında çiftleşirler.

-Yuvalarını yerde ve genellikle geven veya taşların altlarına yaparlar.

-Yavrular olduktan sonra erkek keklikler bir araya gelip, sürü oluşturmaya başlarlar. Göç döneminde büyümüş olan yavrularla birlikte göç ederler.

-Keklikler, 15-20 yıl arası yaşarlar.

Keklik Ne Yer?

-Keklikler, çekirge başta olmak üzere, bulgur, buğday ve bitki tohumlarıyla beslenirler. Keklik yavruları, köftelik bitki tohumları ile çekirgelerle beslenirler. Evinizde yavru keklik var ise köftelik bulgur ile besleyebilirsiniz.

-Anadolu’da kafeste avcılık maalesef yoğun bir şekilde yapılmakta, suç olmasına rağmen önüne geçilememektedir. Kafes avcılığında kafese konan keklik, çalılar arasına bırakılarak ötmesi sağlanır. Kekliğin ötmesine karşılık, çiftleşme veya kavga amaçlı gelen keklikler, saklı vaziyetteki avcılar tarafından vurulmaktadır.

-Bilinçsiz avlanma dolayısıyla popülasyonları sürekli düşüş halindedir. Popülasyonlarında ki düşüş sonrasında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yol açan kenelerin sayısı ve neden oldukları vakaların sayısı artmıştır.

-Devlet destekli çiftliklerde üretimi yapılıp, her yıl binlercesi doğaya salınmaktadır.

Kaynak: https://www.keklik.gen.tr/keklik-kusu.html adlı internet sitesinden faydalanılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.