Define Aslan işareti Anlamı ve Çözümü

Define Aslan işareti Anlamı ve Çözümü

Definede aslan işareti ne anlama gelir? Aslan işareti kimin için yapılır? Aslan işaretinin gömüsü ne olur? Aslan işareti neyi simgeler? gibi soruların cevabını aşağıda bulabilirsiniz.

Define Aslan işareti Anlamı ve Çözümü Nasıl Olmalıdır?

Aslan, asaleti ve gücü temsil ettiği için eski dönem krallarının tercih ettiği bir figürdür. Gücü simgeler. Göbekli Tepe’de, Hititlerde, Urartularda sıklıkla karşılaştığımız bu işaret acaba nereye ve niçin yapılmış, yada oyulmuştur?

Aslan heykeli, işareti özellikle ülkelerin başkent girişlerine, saray girişlerine yapılmaktaydı. Bizi ilgilendiren asıl kullanım yerleri ise kral mezarlarıdır. Özellikle Urartu Kral mezarlarının bulunduğu alanlarda görülmektedir. Kral, oyulan kaya mezarına gömüldükten sonra, kaya üzerine aslan işareti oyulur. Böylece burada yatan kişinin kral olduğu veya kraliyet ailesine ait mezarlık olduğunu ifade eder.

Define Aslan işaretinin çözümü oldukça basit, ama bir o kadar uğraştırıcıdır. Bu işaretin çözümü kolaydır, çünkü mezar, genelde aslan işaretinin olduğu kayada bulunur. Bunu çekiçle vurarak, kayanın boş mu dolumu olduğunu anlarsınız. Ama kaya içine işlenmiş mezar odasına ulaşmakta bir o kadar zordur.

Define aslan işaretinin çözümü kolay demiştik. Peki dönem soygunlarına karşın nasıl bir önlem almışlardır. Malum, defineciler, mezar soyguncuları bizim dönemde olduğu gibi eski toplumlarda da vardı. Hatta İbni Haldun, definecilerin özelliklerini sıralarken sanki günümüz definecilerini anlatıyormuşçasına anlatmıştır.

O dönem soyguncularına karşı nasıl bir önlem alınmıştır?

Gelelim tedbir olarak aldıkları önleme. Kral, kaya mezarına konduktan sonra, kralın bulunduğu kayanın üstünü sanduka gibi oyarak, soyulmuş mezar izlenimi verirler. Böylece, mezarı soymaya gelenler, boş sandukayı gördüklerinde, mezar önceden açılmış düşüncesiyle oradan ayrılırlar. Siz böyle bir durumla karşılaşırsanız, bilim ki mezar hala oradadır. Mezar da ise Kral’a ait şahsi eşyalar bulunur ve ihya edicidir.

Kaçak kazı yapmayalım, tabiat güzelliklerini ve tarihi eserlerimize sahip çıkalım.

Hazırlayan: Fatih Arslan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.