Ateizm Nedir ve Özellikleri
Ateizm Nedir ve Özellikleri
Tanrıyı ve her türlü metafizik öğeyi reddeden felsefi akıma Ateizm, diğer adıyla tanrı tanımazlık denir. Ateizm’de kısaca; ne Yaratıcı, ne melek, ne cin, ne din, ne cennet cehennem vardır. Var olanlar gerçek dünyada var olanlardır yani beş duyu organımızla algılayabildiklerimizdir, gerisi yoktur.
Ateizm Nedir ve Özellikleri: Ateist Kime Denir?
Ateizm kelimesinin anlamı, Tei’yi, yani Tanrı’yı yok sayma düşüncesidir. Bu yüzden dinleri reddederler.
Ateist ise ATEİZM inancına sahip olan, onu kabullenen demektir. Ancak, Tanrının var olması kendiliğinden gerekli olduğu için, bunu inkar edemedikleri için Teist, yani Tanrının var olduğunu kabullenip, dini reddetmektedirler.
Peki evren nasıl var oldu sorusuna cevapları nedir?
Elbette ki mantıki bir açıklamaları yoktur. Buna iki izah getirilebilir. Biri: Evren hep vardı düşüncesidir. Diğeri ise: evrenin kendiliğinden var olduğudur.
Peki canlılar nasıl oluşmuştur sorusuna cevapları nasıldır?
İlk canlının, tesadüfler sonucu ortaya çıktığı, sonrasında ise bir şekilde üreyerek farklı türlerin süreç içerisinde oluştuğunu savunmaktadırlar. Ancak yukarıda zikrettiğimiz her iki düşünce de bir Yaratıcının varlığını zorunlu kılmaktadır.
Ateizm düşüncesi, diğer bir adıyla inancı, dinlerin getirdiği yasakları veya yapılmasını istediği emirleri yapmak istemeyenlerin bir sığınağı durumundadır. Yoksa bu düşüncenin akli ve mantıki dayanakları yoktur.
Tanrı kavramı, hem felsefi hem dini açıdan gereklidir. Çünkü maddenin bir başlangıcının olması gerekmektedir. Madde veya canlı varlıklar kendiliğinden var olamayacaklarına göre hiç kimseye muhtaç olmayan, doğmayan, doğurulmayan bir güce ihtiyaç duyulmaktadır. Bu güç ise Allah’tır. Dini açıdan gerekliliği ise, insan zayıf bir varlıktır. Üzüntü ve sıkıntılarda sığınabileceği bir güç arar. Bu güç, elbette ki hiç kimseden yardım almayıp, her şeye gücü yeten bir güç olmalıdır ki bu güçte gene Allah’tır.