inek Kurban Edilmesi-Ölünün Dirilmesi Kıssası

inek Kurban Edilmesi-Ölünün Dirilmesi Kıssası

Bir gün, İsrailoğullarından Amil isminde çok zengin bir adam ölü olarak bulunmuştu. Amil’i öldüren, amcasının oğluydu. Fakat öldürülüş sebepleri konusunda farklı rivayetler vardır. Birincisi, çok fakir ve cimri olan amcasının oğlu, Amil’i zenginliğine haset ederek öldürmüştür.

İkincisi, Amil’in evlendiği kadını, amcasının oğlu çok beğenmiş ve o kadını almak için Amil’i öldürmüştür. Katil, birbirlerine hasım olmaları için, Amil’in ölüsünü komşu iki köyün arasına bıraktı.

Halk, Hazreti Musa’ya müracaat edip katilin bulunmasını ve ona kısas uygulanmasını istedi. Musa (as), katilin kim olduğu hakkında tereddütte kaldı ve bir sonuca varamadı. Bunun üzerine Allah’a dua etti. Allah-u Teâlâ da, onlara bir inek kurban etmelerini emretti. Beni İsrail, Musa (as)’a:

Katilin bulunması ile ineğin kesilmesi arasında ne alâka var? Sen bizimle alay mı ediyorsun?” dediler.

Musa (as) da:

“Ben Rabbimin emrini bildiriyorum!” dedi.

Ayet-i kerimede buyurulur: “Musa kavmine: Allah size bir sığır kesmenizi emrediyor, demiş-
ti de: (Onlar) ‘Bizimle alay mı ediyorsun?” demişlerdi. (Musa) da: Cahillerden olmaktan Allah’a sığınırım!’ demişti.” (Bakara, 67)

“(Bunun üzerine kavmi): (O halde) bizim adımıza Rabbine dua et de bize, onun nasıl bir şey olduğunu iyice açıklasın! Dediler. Musa: ‘Allah buyuruyor ki: O, ne yaşlı, ne de körpe; bu ikisi arası (orta yasta) bir inektir. Artık size emredileni yapın!” dedi.” (Bakara, 68)

“(Onlar bu defa): ‘Bizim için Rabbine dua et de bize, onun renginin ne olduğunu (da) açıklasın!” dediler. (Musa): O (Allah) buyuruyor ki: rengi sapsarı, parlak tüylü ve bakanların hoşuna giden bir inektir, dedi.” (Bakara, 69)

“(Ey Musa!) Bizim için, Rabbine dua et de; onun nasıl bir sığır olduğunu (iyice) açıklasın! Nasıl bir inek keseceğimizi anlayamadık. Eğer Allah dilerse, biz elbette doğruyu bulan kimseler oluruz, dediler.” (Bakara, 70)

“(Musa) dedi ki: Allah şöyle buyuruyor: ‘O (sığır), henüz boyunduruk altına alınmamış, yer sürmeyen, ekin sulamayan, serbest dolaşan, renginde hiç alacası olmayan bir inektir.’ (Bu sefer Isrâiloğulları): ‘İşte şimdi gerçeği anlattın!’ dediler ve bunun üzerine onu (alıp) kestiler, ama az kalsın bunu yapmayacaklardı.” (Bakara, 71)

Bu özelliklere sâhip bir ineği, yetim çocuğuyla birlikte yaşayan bir kadın da buldular. Kadın, kendisinin geçim kaynağı olduğu için ineğini satmak istemiyordu. Bunun için kadın ineğine, değerinin çok üstünde olan, 1000 akçe istedi.

Musa (as)’ın:

“Kadının istediği miktarı verin ve sığırı satın alın!” demesi üzerine İsrailoğulları bin akçeye razı oldular. Fakat bu sefer kadın, ücreti 2000 akçeye çıkardı. İsrailoğulları, fiyâtı çok yüksek bulduklarından bu sığırı almak istemediler ve tekrar Musa (as)’a müracaat ettiler. Az daha kesmeyeceklerdi; çünkü bu tarifler, yine yetim çocuğu olan kadının sığırını işaret etmekteydi. İneğine olan yoğun talebi gören kadın, ücreti iyice artırmış, 10.000 akçeye kadar yükseltmişti. Daha sonra ki gelişlerinde ise Kadın: İneği alırsınız, onu kesersiniz ve derisini tulum yapıp içini de altınla doldurur bana verirsiniz! Ancak bu şekilde onu size satabilirim,” dedi.
İsrailoğulları, Hazret-i Musa’ya tekrar gelip durumu anlattılar. O da:

“Ne pahâsına olursa olsun, sığırı alın!” dedi. Bunun üzerine kavmi:

“Öyleyse şimdi alalım, Allah’ın emrini yerine getirelim, yoksa sığırın fiyatı gittikçe artıyor sonra ödeyemeyiz…” dediler. Nihâyet ineği satın aldılar.

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

“Hani siz bir adam öldürmüştünüz de onun hakkında birbirinizle münakaşa etmiştiniz. Hâlbuki Allah, gizlemekte olduğunuzu hakkıyla ortaya çıkarıcıdır.” (Bakara, 72)

Fakat İsrâiloğulları ineğin ücretini ödemiyorlardı. Hz Musa onlara:

“Ücreti ödemezseniz, ölü dirilmez!” buyurdu.

Onlar da çaresiz kalıp, ineğin derisini tulum yaptılar ve içini de altınla doldurarak kadına verdiler.

“Haydi, şimdi (öldürülen) adama, (kesilen ineğin) bir parçasıyla vurun, dedik. Allah, ölüleri işte böyle diriltir ve düşünesiniz diye size ayetlerini (peygamberine verdiği mucizelerini) gösterir.” (Bakara, 73)

Kesilen ineğin bir parçası adama değdiğinde, ölü adam, kanlar içinde kalktı. Hakikati olduğu gibi anlattı: Beni filan ve filan amcaoğullarım öldürdü.” deyip isimlerini de bildirdikten sonra tekrar öldü.

Bu işi yapan iki gence hemen kısas yapıldı. İsrailoğullarının emre itaatte teslimiyetçi olmamaları, kendi menfaatlerini önce tutmaları dolayısıyla 1000 akçeye alabilecekleri ineği, bir tulum dolusu altınla almak zorunda kaldılar. Peki, İsrailoğulları neden bu ineği almak zorunda kaldılar? Çünkü şayet katili bulamazlarsa iki köy birbirine girecek ve belki öldürüleceklerdi. Yani burada ki kıssa da bize İsrailoğullarının kendi nefislerini Allah (cc)’ün emirlerinden önce tuttuklarını göstermekte ve bizleri şaşırtmamaktadır.

Kaynak: Osman Nuri TOPBAŞ, inek Kurban Edilmesi-Ölünün Dirilmesi Kıssası konusundan yararlanılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.