Hristiyanlıkta İnanç Esasları Nelerdir

Hristiyanlıkta İnanç Esasları Nelerdir

Hristiyanlıkta inanç Esasları üzerinde asırlarca tartışmalar yapılmış ve bu süreç, uzun bir yol kat etmiştir. Hristiyan mezhepleri arasında birbiriyle tam uyuşan bir esaslar birliği bulunmasa da aşağıda sayacağımız başlıklar üzerinde bir birlik sağlanmış diyebiliriz.

İnanç esasları üzerine ilk çalışma 4. yy da yapılmış ve “Vaftiz” ilk şart olarak koşulmuş, bunun yanında ikrar etmenin gerekliliği de vurgulanmış. 4. ve 5. yy da yapılan konsillerle birlikte bu esaslar genel olarak şekillenmiştir.

Hristiyanlığın amentüsü olarak belirtebileceğimiz bu maddeler, dediğimiz gibi uzun bir süreç geçirmiş ve kilise temsilcilerinin birden çok bir araya geldikleri konsillerde belirlenmiştir. Bir insan Hıristiyan olmak isterse aşağıdaki 12 maddeye inanması gerekiyor.

Hristiyanlıkta İnanç Esasları Nelerdir?

1- Ben, Tanrı’ya, kudretli Baba’ya;

2- Ve O’nun Biricik Oğlu Rab Isa’ya,

3- Bakire Meryem’den ve Kutsal Ruh’tan doğmuş olduğuna,

4- Pilatus zamanında çarmıha gerildiğine, öldüğüne ve gömüldüğüne,

5- Üçüncü gün ölüler arasından dirildiğine,

6- Göklere yükseldiğine,

7- Baba’nın sağında oturduğuna,

8-Oradan ölüleri ve dirileri yargılamak üzere ineceğine;

9- Ve Kutsal Ruh’a,

10- Kutsal Kilise’ye,

11- Günahların Bağışlanacağına,

12- Ölülerin Dirileceğine, Sonsuz Hayata, inanırım.

Yukarıda Baba-Oğul-Kutsal Ruh inanç üçlemesi, Teslis inancını doğurmuştur. Bu üçleme inancının serüveni de uzun soluklu olmuştur. Önce insan olan İsa (as) tanrılaştırılmış, daha sonra Kutsal Ruh inancı oluşturulmuş ve bu yetki kiliseye aktarılmıştır.

“Tanrı, neden Adem ile Havva’nın günahını tüm insanlara yükler?” sorusunun makul bir cevabı elbette ki yoktur.  Şayet bu tanrı hasta ruhlu ve sadist değilse… Hem insanları günahkar yaratıyor, hem de insanların günahını bağışlatmak için bir oğula ihtiyaç duyuyor ve oğulu çarmıha gerdirmek için insanların arasına gönderiyor.

Nasıl bir Tanrı ki acı çekiyor? Tanrı haşa acı çeker mi? Ezelden beri var olan baba tanrı, tek iken bir oğul oluyor ve yanına bir de kutsal ruh denen üçüncü bir unsur ekleniyor ve tek tanrı olan inanç Paganizme dönüyor. Bu eleştiriyi yok saymak için de üçü birdir deniyor.

Şükürler olsun ki Muhammed Mustafa (sav)’nın ümmetiyiz ve çarpık bir inanç sistemi içerisinde dünyaya gelmediğimiz için de Allah’a (cc) çokca şükür etmeliyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.