Gübre Böceğinin Özellikleri

Gübre Böceğinin (Bok Böceği) Özellikleri

Bok diğer adıyla gübre böcekleri, Scarabaeoidea ailesine aittir. Bok böcekleri, kısmen veya sadece dışkı yiyen bir canlıdır.

Gübre Böceğinin Özellikleri Nelerdir?

-5.000’den fazla türü vardır. Genel anlamda üç temel tür bok böceği vardır. Bunlar Makaralar, Tünel ve Sakinler diye adlandırılır.

a) Makaralar olarak bilinen birçok bok böceği, boku gıda kaynağı olarak ya da kuluçka gözü odaları olarak kullanırlar.

b) Tünel olarak bilinen diğer bok böcekleri, buldukları pisliği toprağa gömerler.

c) Üçüncü bir grup olan Sakinler ise hayatlarını hayvan dışkısı içinde geçirirler.

-Bir gübre böceğinin boyutu türden türe değişir. Sakinler denen tür, genellikle küçük ve uzundur. Gübre böcekleri temel olarak siyah, kahverengi veya morumsu sarı renktedir. Bazıları metalik bir parlaklığa sahiptir. Kabukları sağlam ve serttir.

-Sık dişli bacaklara sahiptir.

-Gübre böcekleri, çöl, orman ve otlaklar gibi birçok farklı ortamda yaşarlar. Aşırı soğuk veya kuru havalardan hoşlanmazlar. Antartika kıtası hariç diğer tüm kıtalarda yaşayabilirler.

-Gübre böcekleri, daha çok otçul hayvan gübresini tüketirler.

-Gübre gerekli tüm besin maddelerini sağladığından, başka bir şey yemeleri veya içmeleri gerekmez. Larvalar, gübre içindeki sindirilmeyen bitki lifleri ile beslenirler. Yetişkin olan böcekler, ağız bölümlerini gübrenin suyunu sıkmak ve emmek için kullanırlar.

-Ayrıca mantarlar, çürüyen yapraklar ve meyvelerle de beslenmektedir.

-Gübre böcekleri, güçlü koku alma duyuları sayesinde gübreleri bulurlar. Daha küçük kimi türler ise, yiyeceklerini beklemek için hayvanlara tutunurlar.

-Gübreye ulaşan gübre böceği, top haline getirdiği gübreyi, düz bir çizgiyi takip ederek yuvarlar. Bazen, gübre böcekleri, başka bir böceğin gübre topunu çalmaya çalışır, bu yüzden gübre böcekleri, gübre toplarından uzaklaşmazlar.

-Gübre böcekleri tarım için önemli bir rol oynamaktadır. Gübrenin gömülmesi ve tüketilmesiyle, besin döngüsü ve toprak yapısını iyileştirir.

-Gübre böcekleri toprak altında çiftleşir. Çiftleşmeden sonra, dişi gübre topu içine yumurtlar.

-Gübre böceği tam bir şekil değiştirir. Larvalar, gübre toplarında yaşarlar. Larva safhasında böcek, etrafını saran gübreyle beslenir.

Kaynak: Gübre Böceğinin Özellikleri için daha fazla bilgi; https://animalcorner.co.uk/animals/dung-beetle/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.