İshale Ne İyi Gelir

İshale Ne İyi Gelir?

Öncelikle ishalin ne olduğuna bakalım.

İshal Nedir?

İshal, yirmi dört saatte üçten fazla sulu dışkılama veya anne sütü alan bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılamadır. İshalle birlikte çocuklarda kusma, karın ağrısı ateş de olabilir.

İshal rahatsızlığı değerlendirilirken, yetişkin, çocuk ve bebek ayrımı yapmak önemlidir. Özellikle bebek ve çocuklarda ölüme dahi yol açabilecek bir hastalık olan ishalin önemsenmesi gerekmektedir.

İshale Ne Neden Olur?

İshal, özellikle yaz aylarında sıcakların artmasıyla birlikte artış göstermektedir. Bunun nedeni ise sıcak havalarda virüs, bakteri, parazit ve diğer mikropların çok çabuk çoğalması ve toplu ortamlarda bulunma, çocukların etkileşimleri, yemeklerin çok çabuk bozulması gibi nedenlerdir. Sıcaklık etkisi dışında, çocuklarda diş çıkarken, alerjik reaksiyonlar, antibiyotik kullanımı, doğuştan gelen rahatsızlıklar, fazla meyve veya meyve suyu tüketimi gibi nedenlerde ishale neden olan faktörler arasında yer alır.

İshal, birkaç saat sürebildiği gibi bir haftadan daha fazla sürdüğü de olmaktadır. Ancak bir haftaya kadar sürebilen ishallerde mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Bu bir haftalık süreç elbette ki çocuklar ve bebekler için söz konusu değil. Bu gruplarda ishal çok şiddetli ise ilk gün, orta seviyede ise ikinci gün mutlaka bir doktora başvurunuz.

İshalin ilacı ılık (kaynatılıp ılıtılmış su idealdir) sudur. İshal olan hastaya su içmesi tavsiye edilir. İshal olan bebek ise, çocuğun emzirilmesi sıklaştırılır. Çocuklarda ishalle birlikte kusma varsa, her kusma sonrası bir miktar su içmesi sağlanmalıdır, hasılı çocuk, elinde suluğuyla yatıp kalkmalıdır.

İshalle birlikte kalori kaybı da yaşanmaktadır bu yüzden çocuklara, yağsız çorba, pirinç suyu ile ve seyreltilmiş sütle hazırlanmış muhallebi, ayran, elma suyu gibi sıvılar susuzluğu önlemek ve kalori ihtiyacını karşılamak için verilebilir.

İshale Ne İyi Gelir?

Şekerli meyve suları, şekerli çay, gazoz, kola gibi osmotik diyare ve hipernatremiye (kanda sodyum fazlalığı) neden olabilecek içecekler; Kahve, bazı medikal çaylar ve sıvılar gibi uyarıcı, diüretik (idrarı arttırıcı) ve purgatif (müshil) etki oluşturabilecek içecekler.

Ayrıca bir çay kaşığı Türk kahvesini bir yemek kaşığı yoğurt ile karıştırıp üzerine 2-3 damla limon suyu sıkıp tüketmek; tuzlu leblebi yemek, 3-4 adet taze dut yaprağı kaynatıp içmek te, ishale iyi gelmektedir.

Ne sıklıkla Sıvı Tüketilmelidir?

Her ishalli dışkıdan sonra;

2 yaşının altındaki çocuklara 50-100 ml sıvı (1/2-1 çay bardağı)

2 yaşından büyüklere 100-200 ml sıvı (1/2-1 su bardağı)

Daha büyük çocuklara içebildiği kadar sıvı verilmelidir.

Kusması olan çocuklarda aynı miktarda sıvı iki veya üç dakikada bir, bir kaşık veya bir yudum şeklinde verilmelidir. Kısa zamanda çok miktarda sıvı verilmesi veya beslemeye zorlama kusmayı arttırmaktadır.

Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

Çok fazla sayıda ve miktarda dışkılama varsa; Çocuğun su içmeme nedeniyle su kaybı belirtileri ( göz yaşı olmaması, gözlerin içe çökük olması, cildin kuru ve buruşuk olması, tükürüğün azalması) varsa; Tekrarlayan kusmalar varsa; Dışkıda kan görülmesi durumu varsa; ateş yükselmesi varsa ve idrarda azalma gibi durumlar varsa acilen bir doktora görünülmesi gerekmektedir.

Kaynak: https://www.medicalpark.com.tr/ishal-nedir-belirti-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir/hg-89

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.