Anadolu Selçuklu Devleti

Anadolu Selçuklu Devleti (1072-1308)

Anadolu Selçuklu Devleti

Büyük Selçuklu Devletinin yıkılmasından sonra Süleyman Şah tarafından İznik te kurulmuştur. Anadolu Selçuklu Devleti, Büyük Selçuklu Devletinin devamı niteliğindedir.

Anadolu Selçuklu Devleti sınırlarını Batıya doğru genişletmeye çalışmıştır. Süleyman Şah döneminde sınırlar Batıda Marmara Denizi, Güneyde Çukurova’ya kadar genişlemiştir.

Süleyman Şahın türbesi Ceber Kalesinde olup Türk Askerleri tarafından korunmaktadır. Süleyman Şah’ın vefatıyla beraber fetret dönemi (1086-1092) yaşanmıştır. I Kılıçarslan tahta geçince Çakabeyliğini ortadan kaldırmış, devlet işlerini düzene koymuş, Bizans üzerinde baskı oluşturmuştur.

Malatya Kuşatması sırasında Haçlıların İznik’i kuşatması üzerine geri dönüp iyi bir savunma yapmasına rağmen ordunun yorgun olması nedeniyle geri çekilmiştir. Devletin başkentini İznik’ten Konya’ya taşımıştır.

Suriye üzerine yaptığı sefer ile Musul’u almıştır. I Kılıçarslan döneminden sonra I Mesut dönemi başlamıştır. I Mesut Danişmentliler ile beraber Bizans üzerine başarılı seferler düzenlemiştir. Konya yakınlarında Bizans ordusunu yenmiştir. Danişmentlilerin iç karışıklıklarından yararlanarak Ankara, Elbistan, Kastamonu ve Çankırı’yı ele geçirdi.    II Haçlı ordusuna karşı başarılı olarak, şanını yüceltti. 1155 yılında vefat etmiştir.

Haçlı seferleri sekiz tanedir. İlki 1096 yılında, sonuncusu ise 1270 yılında olmuştur. Haçlı seferleri Avrupa’nın kültür, sanat, teknoloji ve bilim alanında birçok  yenilikle tanışmasına neden olmuştur

Haçlı seferleri sonucunda;

-Hristiyanların kutsal toprakları Müslümanların elinde kaldı.

-Kiliseye duyulan güven sarsıldı.

-Birçok soylu bu seferler sırasında öldü.

-Derebeylik rejimi zayıfladı.

-Haçlılar pusula, kağıt ve barutla tanışmış oldu.

-Yeni ticaret yolları arayışı başladı.

-Ticaretle uğraşanlar burjuva sınıfını oluşturdu.

Anadolu Selçuklu Devleti

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir.

İskitler (Sakalar) Kimdir? İskitler, MÖ 8.yy ile MÖ 3.yy arasında Avrupa’nın doğusu Orta Asya’nın batı ve Orta kısımlarını da içine alan bölgelerde yaşamış, muhtemelen çoğunlukla Doğu İran dillerini kullanan göçebe halktır. İskitler için Yunan kaynaklarında ‘Skythai’, Asur kaynaklarında ‘Aşguzai’, Pers kaynaklarında ‘Saka’ ve Çin kaynaklarında…Tıkla

KÖKTÜRK (Göktürkler) DEVLETİ Asya Hun Devleti yıkılınca, Orta Asya da kalan Türkler uzun bir süre Çin egemenliği altında yaşamıştır. Çin ve Avar egemenliği altında kalan Türkler 552 yılında Köktürk (Göktürk) Devletini kurmuşlardır. Köktürkler, Orta Asya civarında kurulmuştur. Köktürklerin başkenti… Devamı için Tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.