Dinozorların Özellikleri Nelerdir Maddeler Halinde

Dinozorların Özellikleri ve Türleri Nelerdir?

Dinazor mu Dinozor mu? Dinozorlar nasıl yok oldu? Dinozorların bilinen kaç türü vardır? Dinozorlar devrinde insanlar da yaşıyor muydu? Dinozorların özellikleri nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını makalemizde bulabilirsiniz.

Dinozor ilk çağlarda yaşamış, günümüze taşılları kalmış, boyu yirmi metreyi bulabilen, uzun kuyruklu, iri gövdeli, uzun boyunlu, küçükbaşlı, sağlam omurgalı ve boyundan kuyruk sonuna değin omurlu, iki arka ayağı öndekilerden daha uzun, karada yaşayan sürüngenlerin ortak adıdır.

Dinozorların Özellikleri Nelerdir?

1.Dinozorların özelliklerine değinmeden önce kelime kökenine bakmamız faydalı olacaktır. DİNOZOR kelimesi Yunanca’da ‘korkunç kertenkele’ anlamına gelmektedir. Her ne kadar söylenişte Dinazor olarak telaffuz edilse de doğrusu Dinozor’dur.

2.Yapılmış kazılar sonrasında, yeryüzünde yaklaşık 850 civarında DİNOZOR türünün yaşamış olduğu düşünülmektedir.

3.Kimi dinozorlar bitkilerle beslenirken, kimileri et ile besleniyordu. En kalabalık otçul dinozor türleri, Apatosaurus ve Brachiosaur idi. Bunlar gelmiş geçmiş en büyük hayvanlardandı. Örneğin apatosaurus 30 ton ağırlık ve 21 metre uzunluğa ulaşabiliyormuş. Bunlar, ot, ağaç dalı, meyve ve sebzelerle besleniyorlardı.

4.Otçul dinozorlar, kendilerini etçil dinozorlardan korumaya yarayacak özel silahlara sahiptiler. Örneğin kimisi, başında üç boynuz taşırken, kimisi çıkıntılı kemiklerle korunuyor, kimisinin kuyruğunda ise sivri dikenler bulunuyordu.

5.Günümüzden 150 milyon yıl önce ortaya çıktıkları tahmin edilmektedir.

6.Günümüzden 65 milyon yıl önce nesillerinin yok olduğu tahmin edilmektedir. İlk insanların ise DNA bilimi sayesinde ortalama 50 bin yıl önce ortaya çıktıkları tahmin edilmektedir. DNA biliminin sağladığı veriler neticesinde İnsanlar ile dinozorların bir arada yaşamadıklarını söyleyebilmekteyiz. Her ne kadar evrimci kimi bilim adamları ilk insanın maymundan evrimleşerek çok daha önceki bir tarihte yaşadığını iddia ettese de bunun bilimsel bir dayanağı yoktur.

7.Dinozor türlerinden biri olan T-rex çocuklarca en çok bilinen bir dinozor türüdür. Bir çok oyun ve çizgi filimde görünen en meşhur dinozor türüdür.

8.Yeryüzüne düşen bir göktaşı veya büyük bir yanardağ patlaması sonucu, nesillerinin yok olduğu tahmin edilmektedir. Gök taşının düşmesi veya yanardağ patlaması sonrasında gökyüzünü kaplayan toz bulutunun, dinozor soyunu tükettiği düşünülmektedir.

*Sitemizde yayımlanan yazıların zenginleşip renklenmesi adına, katkılarınızı bekleriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.