Kaplumbağaların Özellikleri

Kaplumbağaların Özellikleri

1.Kaplumbağalar, onları avcılarından koruyan sert kabukları olan sürüngenlerdir. Kaplumbağalar dünyanın her yerinde her türlü iklimde yaşayabilirler.

2.Kaplumbağaların 300’den fazla türü bulunmaktadır.

3.En çok bilenen kaplumbağa türleri, kara kaplumbağası ve deniz kaplumbağasıdır.

4.Deniz Kaplumbağaları, hayatlarının çoğunu suda geçirir. Deniz kaplumbağaları, kuma yumurta atmak dışında nadiren okyanustan ayrılırlar. Tatlı su kaplumbağaları göllerde ve göletlerde yaşar ve sıcak güneşte güneşlenmek için sudan kütüklere veya kayalara tırmanırlar.

5.Kara Kaplumbağalarının ayakları yuvarlak ve sağlam olup, karada yürümek için uyarlanmıştır. Aynı zamanda güçlü uçlarıyla oyuklar kazıp, güneş çok ısındığında ise yer altında dinlenirler.

6.Kaplumbağaların ağırlıkları türlerine göre değişir. Örneğin en büyük deniz kaplumbağası olan deri sırtlı kaplumbağaların kimisi 680 kiloya kadar çıkabilmektedir. Kimi kaplumbağaların boyu ise 160 cm’i bulabilmektedir.

7.En küçük kaplumbağa türü ise Cape kaplumbağasıdır ve yaklaşık 8 cm boyları vardır.

8.Bir kaplumbağanın kabuğu, yaklaşık 60 kemikten oluşur. Kabuğu, keratinden oluşur.

9.Birçok kaplumbağa, kafalarını ve ayaklarını kabuklarına geri çekebilir. Ancak deniz kaplumbağaları kafalarını geri çekemezler.

10.Kaplumbağalar Antartika hariç her kıtada bulunurlar. Kaplumbağa türlerinin çoğu güneydoğu Kuzey Amerika ve Güney Asya’da bulunur.

11.Kaplumbağalar sosyal yaratıklar değildir. Çoğu kaplumbağa gün boyunca aktiftir ve zamanlarını beslenmekle geçirirler.

12.Bütün kaplumbağalar yumurtalarını, kuma veya toprağa açtıkları çukura bırakıp, üzerini kapatırlar.

13.Kaplumbağalar farklı zamanlarda çiftleşme çağına ulaşır. Bazıları birkaç yaş kadar gençken, bazıları ise yaklaşık 50 yıl geçene kadar cinsel olgunluğa erişemez.

14.Deniz kaplumbağaları okyanuslardan sahillere yumurta bırakmak için seyahat eder.  Deniz kaplumbağaları yuvaya yaklaşık 110 yumurta bırakıyorken, yassı kaplumbağa türü bir seferde 50 tane bırakır.

15.Kaplumbağalar yaklaşık 80 yıl yaşayabilirler ama 200 yıl yaşayan kaplumbağalarda vardır.

16.Bilinen en eski kaplumbağa fosilleri, yaklaşık 220 milyon yıl önce, Triyas Dönemi’nden kalmadır.

17.1968’de Sovyetler Birliği, 2 kaplumbağayı uzaya göndermiş ve kaplumbağalar sağ salim geri dönmüşlerdir.

18. Kaplumbağaların üzerindeki kabuk, onları dış tehlikelere karşı korur. Kaplumbağayı yemek isteyen hayvan, kaplumbağaya yaklaştığında, kaplumbağa ayaklarını ve başını içeri çekerek kendini korur. Biz insanlar için ev ne ise, kaplumbağalar için ise kabuk odur. Biz nasıl hem uyumak hem kendimizi tehlikelere karşı korumak için evde yaşıyorsak, kaplumbağalarda tabiri caizse kabuğunu yeri geldiğinde evi gibi kullanır.

Kaynak: Kaplumbağaların özellikleri için; https://www.livescience.com/52361-turtle-facts.html adresinden yararlanılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.