Ülkemizde Mühendislik Alanları

Ülkemizde Mühendislik Alanları Hangileridir?

Mühendislik Nedir?

En genel anlamıyla mühendislik ölçen biçen anlamına gelmektedir. Günümüz güncel tabiri ise: Mevcut imkânlar iyileştirilerek insan hayatını kolaylaştıran icatların bilim, fizik, kimya ve matematik ışığında bulunmasıdır. İyi bir mühendis aynı zamanda iyi bir fizik, kimya ve Matematik bilgisine sahip olan kişidir. Ülkemizde Mühendislik en popüler meslekler arasında bulunur. İş bulma konusunda en avantajlı meslek grupları arasında üst sıralarda yer alır. Yaklaşık olarak 100 yıl önce mühendislik çok dar kapsamlı bir alan iken günümüzde çok geniş ve kapsamlı birçok alana ayrılmıştır.

Başlıca Mühendislik Alanları:

1-Elektrik Elektronik Mühendisliği:

Elektron etkileşimlerinin yararlı uygulamalara dönüştürülmesidir. Elektrik Elektronik Mühendisliği çok kapsamlı bir alanı barındırır. Ör: Cep telefonları, televizyon, lamba, vb. günlük yaşamda kullandığımız cihazlar bu mühendislik alanına girer.

2-İnşaat Mühendisliği:

Yapı ve ulaşım alanlarında insan yaşamını kolaylaştıracak uygulamalar içeren alandır. İnşaat mühendisliği günümüzde çok katlı binaların, otoyolların ve şehir kanalizasyon şebekeleri gibi temel insan hayatını etkileyen birçok soruna çözüm bulmuş ve bu çözümleri geliştirmeye devam etmektedir.

3- Makine Mühendisliği:

Mekanik sistemlerin yapım üretim ve tasarımına odaklanan mühendislik alanıdır.  Makine Mühendisliği sayesinde hayatımıza birçok yenilik girmiştir. Ör: Robot, araba parçaları, asansör vb. birçok yaşam standardını yükselten kolaylıklar makine mühendisliğinin gelişiminin göstergesidir.

Diğer Mühendislik Alanları:

Bilgisayar Mühendisliği, Uzay Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Nükleer Mühendisliği, Üretim Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği gibi birçok yeni mühendislik alanı ortaya çıkmış ve çıkmaya devam edecektir.

Mühendislik alanları genel itibariyle birbiri ile bağlantılı alanlardır. Örneğin bir bina asansörü kurulumunda Makine ve Elektrik Elektronik Mühendisliği ortak hareket eder. Bu durum diğer mühendislik alanları içinde geçerlidir.

Ülkemizde ve Dünyada hangi mühendislik alanına sahip olursanız olun önemli olan o mühendislik alanının Mesleki Etik gerekliliklerini yerine getirmenin bilincine sahip olmaktır.

Hazırlayan: Fatih Arslan

Ülkemizde Mühendislik Alanları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.