Büyük Selçuklu Devleti’nin Özellikleri

Büyük Selçuklu Devleti’nin Özellikleri (1040-1157)

Oğuz Boylarının Gaznelilerle yapmış olduğu 1040 tarihli Dandanakan savaşı sonucunda Büyük Selçuklu Devleti kurulmuştur.

Devletin asıl kurucusu Tuğrul Beydir. Oğuz Türkleri tarafından kurulmuştur. İsmini Selçuk Bey’den almıştır.

Selçuklu Devletinin kurulmasıyla beraber İslam dünyasında siyasi hakimiyet Selçuklu Devletine geçmiştir.

Tuğrul ile Çağrı Bey Anadolu’ya akınlar düzenlemişlerdir. Bizans ordusu ile ilk savaş olan Pasinler savaşı yapılmıştır. Bu savaşla beraber Bizans İmparatorluğu mağlup edilmiştir. Tuğrul Bey döneminde Abbasi halifesi Şii Büveyhoğullarının baskısından kurtarılmıştır.

Halife de bu nedenle Tuğrul Beye batının ve doğunun sultanı unvanını vermiştir. Tuğrul Beyden sonra Sultan Alparslan devletin başına geçmiştir. Alparslan döneminde de Anadolu’ya akınlar hızla devam etmiştir. 1071 yılında Bizans ile Malazgirt savaşı yapılmış ve Bizans imparatorluğu yenilgiye uğratılmıştır.

Malazgirt Savaşının Önemi:

-Anadolu’nun kapıları Türklere açılmış oldu.

-Bizans’ın baskısı Müslüman Devletler üzerinde arttı.

-Toprak fethedenin malıdır anlayışıyla Anadolu’da beylikler kurulmaya başlandı.

-Türkleri Anadolu’dan çıkarma ümidi sona erdi.

-Türklere karşı Haçlı birliği oluştu.

-Sultan Alparslan’dan sonra tahta Sultan Melikşah geçmiştir. Selçuklu Devleti en parlak dönemini Sultan Melikşah zamanında yaşamıştır.

Sultan Melikşah’ın vefatından sonra devletin başına Sultan Sencer geçmiştir. Sultan Sencer döneminde yapılan Katvan savaşı kaybedilince, devlet zayıflama dönemine girmiştir. Selçuklu Devleti:

Anadolu Selçuklu Devleti, Horasan Selçuklu Devleti, Kirman Selçuklu Devleti ve Suriye Selçuklu Devleti olarak dört parçaya ayrılmıştır.

Anadolu Selçuklu Devleti

Büyük Selçuklu Devletinin yıkılmasından sonra Süleyman Şah tarafından İznik te kurulmuştur. Anadolu Selçuklu Devleti, Büyük Selçuklu Devletinin devamı niteliğindedir.

Anadolu Selçuklu Devleti sınırlarını Batıya doğru genişletmeye çalışmıştır. Süleyman Şah döneminde sınırlar Batıda Marmara Denizi, Güneyde Çukurova’ya kadar genişlemiştir…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.