Kanseri Önlemede Baharatların Önemi

Kanseri Önlemede Baharatların Önemi Nedir?

Kanser Nedir?

Çağımızın en belalı hastalıklarından biridir kanser. Kimi zaman ismini dahi anmak istemez insanlar. Ancak günümüz insanının maruz kaldığı en yaygın hastalıklardan bir tanesidir. Her ne kadar söylense de insanlar gene kendi bildiklerini okumakta, hastalıklara davetiye çıkaran her ne varsa haşir neşir olmakta.

Peki! Her yıl ülkemizde binlerce can alan kanser hastalığı nedir?

Sağlıklı bir bünyedeki hücreler bölünme yetenekleriyle yenilenir, böylece ölen hücrelerin yerini yenileri doldurur ve doku hasarlarını onarır. Bu bölünme ve çoğalma DNA aracılığıyla kontrol edilir ve belli bir düzeni vardır. Fakat DNA’da oluşan birtakım hasarlar sonucu bazı hücreler kontrolsüz bölünür ve çoğalır. Bu şekilde kontrolsüzce bölünüp çoğalan hücreler ”Kanser” hücreleri olarak adlandırılmaktadır. Bu hücreler bir araya gelerek ‘tümör’leri oluşturur. Vücudumuzun çeşitli doku ve organlarında meydana gelebilen tümörler ”iyi huylu” ve ”kötü huylu” olarak ikiye ayrılır. Kötü huylu tümörler büyüdükçe normal dokulara zarar verirler ve kanser olarak adlandırdığımız hastalıklar ortaya çıkar. Kimi zaman kanser hücreleri oluştukları dokudan kan ve lenf dolaşımı yoluyla başka dokulara ulaşıp hastalığın vücudun başka bölümlerine de taşınmasına neden olur. Bu duruma da ‘Metastaz’ adı verilir.

Kanserler oluştukları organ, bölge ve mikroskobik yapılarına göre sınıflandırılırlar. 100’e yakın kanser türü olsa da bazı türleri; Akciğer, gırtlak, ağız, pankreas, mide, lösemi vs gibi insanlarca daha sıklıkla duyulmaktadır.

Bu kötü hastalığa yakalanmamak için öncelikle bağışıklık sistemimizin güçlü olması gerekmektedir. Bunun yolu ise sağlıklı beslenme, sağlıklı koşullarda bulunma, spor yapma gibi alışkanlıklardan geçer. Bu yazımızda, yemeklerimizde kullandığımız kimi baharat çeşitlerinin kanserli hücrelerle mücadelede insana yardımcı olduğunu okuyacaksınız.

Kanseri Önlemede Baharatların Önemi;

Bu baharatların başında zerdeçal gelmektedir.

Zerdeçal

Zerdeçal içeriğinde curcumin bulunur. Curcumin, bu güne kadar tespit edilen en güçlü anti-enflamatuarlardan biridir. Bu bileşen, kanser hücrelerinin gelişmesini durdurabilmektedir. Karabiber ve zeytinyağı ile karıştırıp kullanmak, curcumin etkisini daha da etkili kılabilmektedir.

Sarımsak

Sarımsak, organosülfür denen bileşikleri içerir. Organosülfür bağışıklık güçlendirici ve kanserojen önleyici özelliklere sahiptir.

Kırmızı Biber

Kırmızı biber, capsaicin denen toksik bir bileşik içermektedir. Özellikle mide kanseri hastalıklarında kanserli hücreleri durdurduğu görülmüştür.

Zencefil

Taze zencefil gingerol içerirken, kurutulmuş zencefil zingerone oluşturur. Gingerol ve zingerone, antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir ve bu nedenle kansere karşı koruyucu olabileceği düşünülmektedir.

Karabiber

Karabiber, aktif antioksidan özelliklere sahip ve doğal olarak oluşan bir kimyasal bileşik olan aktif madde piperini içerir. Michigan’daki bir meme kanseri araştırmasında, zerdeçal ile birlikte kullanılan karabiberin meme kanseri hücrelerinin büyümesini engellediği görülmüştür.

Kekik

Kekik, doğal bir dezenfektan olarak çalışarak kanser hücrelerinin yayılmasını yavaşlatabilen bir molekül olan carvacrol içerir.

Yukarıda değindiğimiz baharat çeşitlerini sofralarınızdan eksik etmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca sağlıklı beslenmenin yanında günün belli saatlerinde bir aktivite içerisinde olunması da vücut sağlı açısından oldukça önemlidir.

Kaynak:

https://www.everydayhealth.com/cancer-photos/herbs-and-spices-for-cancer-prevention.aspx

https://www.medicalpark.com.tr/kanser-turleri-belirti-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir/hg-1716

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.